Overtroffen verwachtingen

Twee jaar geleden introduceerde Optiserve de optische sorteermachine Xcalibur. De sorteermachine gaat inmiddels de hele wereld over. Uniek is met name de wijze waarop de machine aardappelproducten scant en uitblaast. Pomfresh heeft de machine sinds februari 2018 in gebruik.

Xcalibur, de optische sorteermachine van Optiserve, overtreft de verwachtingen. De machine is sinds de presentatie al bij meerdere grote Europese aardappelverwerkers geïnstalleerd. “Dit bewijst dat de markt klaar is voor een nieuwe generatie optisch sorteren”, aldus Antoine van Kasteren van Optiserve. De sorteermachine kent volgens hem een aantal unieke eigenschappen. Als eerste noemt hij de snelheid. Waar andere machines draaien op 3 meter per seconde kan de Xcaliber 5,2 meter per seconde halen. “Dit betekent dat productie en capaciteit sneller voorwaarts gaat en de machines smaller kunnen worden, wat echt een verbetering is. Daarnaast doet de machine aan objectherkenning waardoor de producten inline in aantallen kunnen worden geteld. Na een uur kunnen we exact zien welke producten er langs zijn gekomen, de hoeveelheid uitstoten en de lengtes van de producten.”

Objectsortering

Antoine legt uit dat producten normaal gesproken gesorteerd worden op vlekjes, strepen of stippen terwijl met objectherkenning eigenlijk alle gewenste eigenschappen van een product in beeld gebracht worden. Denk aan de lengte, kleur en defecten. Het computersysteem sorteert op structuur, massa, vorm en kleur. “Daardoor kun je veel uitgebreider en nauwkeuriger sorteren door de alleskunner eenvoudig in de stellen op type product, gewenste kwaliteit en andere specifieke eisen. Wat we eigenlijk doen, is geen defectsortering, maar objectsortering. Het is ook mogelijk een bepaalde lengte voor de verwerkende industrie of juist het goede product eruit te sorteren wanneer er een minder goede aardappelstroom komt. Vandaar dat we de Xcalibur bij voorkeur een ‘classifier’ noemen in plaats van een sorteerder. Alles is inzichtelijk wat de sorteerkwaliteit ten goede komt. Daarnaast wordt data analyse steeds belangrijker waar wij met objectherkenning beter in kunnen voorzien.”

“De defects worden uitgeblazen met behulp van compactere ventielen met schakelsnelheden van 1 milliseconde. Het uitblazen gaat zo nauwkeurig en krachtig op het object dat de invloed op het ‘goede’ product nagenoeg nihil is”

Intelligent uitblazen is uniek

Met name de gepatenteerde wijze waarop de Xcalibur aardappelproducten scant en uitblaast, ‘Intelligent Puffing’, is uniek. De voorbijkomende producten worden met vier camera’s in combinatie met de intelligente software in beeld gebracht. De positie op de lopende band speelt daarbij geen rol. De machine creëert realistische beelden van de aardappelproducten waardoor ook precies inzichtelijk is hoe het product ligt. Daarna maakt de machine in een fractie van een milliseconde de beslissing: goedkeuren of uitblazen. Per seconde verwerkt de machine 3500 tot 4000 objecten. “De defects worden uitgeblazen met behulp van compactere ventielen met schakelsnelheden van 1 milliseconde. Het uitblazen gaat zo nauwkeurig en krachtig op het object dat de invloed op het ‘goede’ product nagenoeg nihil is”, verklaart Antoine.

De sorteermachine kan gelinkt worden aan het datanet van de gehele productielijn, waardoor de verschillende programma’s met elkaar kunnen communiceren. Daardoor kan de lijn steeds verder op elkaar afgestemd worden om het totale rendement te verhogen. Optiserve richt zich met de Xcalibur vooral op de aardappelverwerkende bedrijven, met in het bijzonder de fritesindustrie. De machine draait inmiddels bij meerdere producten en Antoine is positief gestemd over de toekomst van de Xcaliber. “De fritesindustrie is nog altijd groeiende. Wereldwijd worden nieuwe fabrieken gebouwd. Wat dat betreft ligt de hele wereld voor ons open.” (CH)

BRON: AGF PRIMEUR 11 – 2018

OptiServe_Classificeren

Download

Laat uw gegevens achter en we sturen u erg snel de gevraagde gegevens op. Heeft u een dringende vraag? Bel ons dan op +31 (0)495 588 510