OptiServe levert optische sorteerder voor baby wortelen aan TopFresh

Gezonde snackproducten zoals baby groenten veroveren het schap. Anders dan bijvoorbeeld mini komkommers of baby spinazie zijn baby wortelen vaak niet een apart ras of in een vroeg stadium geoogst product. Lange wortelen worden in stukjes gesneden, geschrapt en geselecteerd zodat er een mooi, uniform product overblijft. Een nuttig hulpmiddel voor dit conveniencesegment is een optische sorteermachine.

Een succesvolle samenwerking

TopFresh heeft er sinds twee jaar zo één staan. Het bedrijf uit Flevoland betrekt de wortelen uit de nabije omgeving. De peen wordt verwerkt in de eigen faciliteiten in Kraggenburg, waarna de baby wortelen in diverse verpakkingen van consumenteenheden tot bulk naar diverse afnemers in het binnen- en buitenland gaan. Voor de productie gebruikt TopFresh hoofdzakelijk de lange, slanke Imperator wortelen met hun mooie kleur en worden deze eerst op vreemde objecten voorgesorteerd. Hierna worden ze gekopt, gewassen, gesneden en via een rollensorteerder op maat gesorteerd. De dag erna worden ze dan geschrapt en gepolijst en worden ze onder handen genomen door onze Xcalibur.

Zie de Xcalibur aan het werk bij TopFresh

Krappe voorraad wortelen

Een van de grote voordelen van de optische machine is dat er veel opties zijn op vlak van afstelling. Door minder verliesproduct behaald TopFresh zo een hoger rendement. Echter, puur verliesproduct is het nooit want de wortelen die uitgesorteerd worden dienen uiteindelijk als diervoer. Ook een sterkte van de Xcalibur is dat het toelaat om de precieze rendementen te kennen van de percelen. “En daar zitten uiteraard grote verschillen in. Hoewel we elk jaar wel van percelen wisselen, keren we natuurlijk niet terug naar velden met een minder goede kwaliteit.” Aldus Klaas Hiemstra van TopFresh.

Win-win tussen capaciteit en arbeidskracht

Voordat dat TopFresh de Xcalibur in gebruik nam, werd alles met het menselijke oog en handmatig gesorteerd, en dan enkel op vlekken en lengte. De capaciteit bleef hetzelfde, namelijk zo’n 1.700 kg/uur, maar het aantal werknemers ging zo wel van 8 naar 2. Daarnaast toont er zich nu ook een constante kwaliteit in de baby wortelen van TopFresh, want aan de camera’s van de Xcalibur ontsnapt nauwelijks een verkleuring.

Deze klanten gingen jou voor!

Download

Laat uw gegevens achter en we sturen u erg snel de gevraagde gegevens op. Heeft u een dringende vraag? Bel ons dan op +31 (0)495 588 510