"Samen met de klant kunnen we behoorlijk precies uitrekenen wat de terugverdientijd is”

Wat doe je als machinebouwer in coronatijd wanneer de orders uitblijven en je niet bij de klanten op bezoek kunt? Je hebt zorgen, maar ook een zee van tijd, die je, als je de makkelijke weg kiest, zou kunnen opvullen met Netflix-series bingen. Of je kunt de handen uit de mouwen steken, de hersencellen activeren en dag na dag op zoek gaan naar waar je de bestaande machines nog kunt verbeteren. En zo ontstond Xcalibur frame 2.0.

Xcalibur werd gepresenteerd op Interpom 2022

Na vele jaren ervaring te hebben opgedaan in de sector van sorteermachines, richtte Antoine van Kasteren in 2004 OptiServe op begon hij met het refurbishen van sorteerapplicaties van verschillende merken. In 2009 mondde al die ervaring, in combinatie met input van Wageningen University & Research, uit in een eigen sorteeroplossing: Xcalibur. “In coronatijd hebben we flink moeten poten om overeind te blijven, maar we hebben ook van de vrijkomende tijd gebruik gemaakt om wat doorontwikkelingen te doen op de Xcalibur, zowel wat betreft de mechaniek als de cameratechniek en de software.”

Eén standaardmodel

In tegenstelling tot de grotere spelers in de markt biedt OptiServe, een bedrijf dat vanuit Maarheeze, iets ten zuiden van Eindhoven, vrij centraal gelegen is tussen het Duitse, Nederlandse en Belgische afzetgebied, geen volledig machinepark aan waarbij soms per product een aparte machine wordt ontworpen. “Wij hebben één standaardmodel, de Xcalibur, die naargelang de capaciteit van de klant wel in verschillende breedtes kan worden geleverd. Het is een basisplatform dat op zich al heel veel toepassingen voor meerdere producten aankan, maar dat ons ook toelaat door te ontwikkelen volgens de specifieke behoeften van de klant. En omdat het basisplatform reeds veelzijdig is, kunnen de bijkomende ontwikkelingskosten redelijk goed onder controle worden gehouden”, legt Antoine uit.

Pand OptiServe in Maarheeze

Elk product een ander algoritme

De Xcalibur wordt gebruikt voor het sorteren van bijvoorbeeld frites en appelpartjes, maar ook van snoep, noten, granen, zaden, schaal- en schelpdieren en zelfs non-food. “Er is ondertussen ook al gekeken naar de mogelijkheden voor het sorteren van onder meer boontjes en champignons. Elk nieuw product heeft zijn eigen uitdaging op basis van vorm, want je moet daar telkens een ander algoritme op loslaten. Naast de uitbreiding van het assortiment producten die door de machine kunnen worden uitgelezen, heeft de doorontwikkeling, die is uitgemond in de Xcalibur 2.0, zich toegespitst op de integratie van de nieuwste 3CCD-camera’s voor een beter contrast op groen en bruin en van LED-verlichting voor een betere sortering en minder energiekosten. Daar zit dus ook een stukje duurzaamheid in.”

Nieuwe Vision camera intergratie Xcalibur 2.0
Vervormde aardappelkroketjes en -figuurtjes
Vervormde uitgesorteerde augurken

Verbeteringen op velerlei vlak

Ook mechanisch zijn er volgens Antoine verbeteringen aangebracht: de riem wisselen kan nu eenvoudiger en sneller; de airconditioning binnenunit is voorzien van een speciale bescherming tegen corrosie; de uitblaaskleppen, het blaasblad en het spruitstuk zijn herontworpen voor een nauwkeurigere en sterkere verwijdering van de defecte objecten; de quick-release constructie en de bandspoormethode voor de detectieband zijn geoptimaliseerd. “Naast deze en nog enkele andere mechanische aanpassingen, zijn er ook softwarematig stappen vooruit gezet, ofwel op basis van eigen onderzoek, ofwel naar aanleiding van feedback van klanten. De klant heeft bovendien altijd recht op de laatste softwareversie van de Xcalibur. Enkel de arbeid wordt aangerekend die nodig is om de nieuwste versie te installeren. Meestal is met één uurtje de klus geklaard”, legt Antoine uit.

In de toekomst zal worden ingezet op verdere ontwikkelingen van het vision-systeem (infraroodcamera’s voor inwendige kwaliteit, framegrabbers, etc.), op het onder-belichten van de band om schaduwvorming op de producten te minimaliseren en op het upgraden van de software met AI. “Alle nieuwe ontwikkelingen zullen toepasbaar zijn op reeds bestaande machines, wat de levensduur van de Xcalibur verhoogt”, aldus Antoine.

“Een augurk is niet zomaar een augurk”

Als voorbeeld van een productontwikkeling haalt de oprichter en CEO van OptiServe de toepassing van Xcalibur bij een klant aan die augurken sorteert. “Je zou denken: een augurk is toch gewoon een augurk. Maar er blijken dus ook augurken te zijn die krom zijn, aan elkaar gegroeid zijn of gebroken in de productstroom terechtkomen. Die mogen niet in de glazen pot en het sorteren wordt doorgaans handmatig gedaan. Nu hebben wij ook voor dit product een algoritme ontwikkeld, waarmee mooie resultaten worden bereikt.”

Omdat de Xcalibur niet zomaar een standaardmachine is, is ze niet van de goedkoopste in de markt. “Toch kunnen we mee met de marktprijzen, precies omdat we een klein bedrijf zijn waar ikzelf nog altijd over de grote beslissingen ga. Ik stel me flexibel op en denk mee in de prijzen om ervoor te zorgen dat de klant op een reële manier zijn investering terug kan verdienen. Maar als je onze machine vergelijkt met een auto, dan leveren wij niet de auto van €15.000. Want wie elke dag vele uren op de baan is, heeft een robuuste en comfortabele wagen nodig. Als de klant ons meedeelt welke capaciteit hij heeft, wat het binnenkomende product kost en hoeveel het buitengaande product opbrengt, kunnen we samen redelijke precies uitrekenen hoeveel FTE’s kunnen worden uitgespaard en wat dus de terugverdientijd is.”

Training uitleg Xcalibur 2.0

Het ideaal: één operator

De trend naar automatisering is volop ingezet in bijna alle sectoren. Personeel wordt steeds duurder, en belangrijker nog, steeds schaarser. “Iedereen loopt tegen de uitdaging van de beschikbaarheid van arbeidskrachten aan. Idealiter heb je als bedrijf een lijn staan waar één operator gewoon toezicht houdt. In die zin zetten veel bedrijven nu al twee sorteerapplicaties na elkaar, om zelfs de nacontrole overbodig te maken. Zo hebben wij een kleinschalige fritesverwerker als klant die één operator in dienst heeft. Bij die klant staat zowel onze Xcalibur als onze Glide in de lijn. De frites moeten nooit twee keer over de band heen gaan. Dat zegt toch iets over de machine.”

Naast de universele sorteerder Xcalibur heeft OptiServe ook een apparaat in huis dat de boorden van de uitgesorteerde frietstaven snijdt: de Glide. “Het is een apparaat met een heel simpele uitvoering, dat zelden een defect heeft en bovendien een hoog rendement haalt. Als je 1.000 kilo afval per dag hebt in de vorm van uitgesorteerde frietstaven, kun je dat reduceren tot uiteindelijk 300 kilo in de vorm van afgesneden blokjes of puntjes. Die gaan dan uiteindelijk naar de vlokkenlijn of dienen als veevoer. En deze machine is wel goedkoper dan de meeste van zijn concurrenten”, geeft Antoine aan.

Eind november staat Antoine met de Xcalibur 2.0 op de Interpom. “We nodigen alle geïnteresseerden uit om een kijkje te komen nemen. Daar zullen we uitleggen dat de machine gemakkelijk te bedienen en te onderhouden is, een lange levensduur heeft, betrouwbaar is en bovenal heel goed haar werk doet. En uiteraard zullen we niet nalaten erop te wijzen dat we als kleine speler in de markt er een erezaak van maken om een uitstekende service te leveren”, besluit Antoine. (PB/PDC)

Maak een afspraak

    Download

    Laat uw gegevens achter en we sturen u erg snel de gevraagde gegevens op. Heeft u een dringende vraag? Bel ons dan op +31 (0)495 588 510